Tészta:
400 g sima
liszt
4 nagy
tojás
Tegyük a
lisztet a munkalapra, a közepébe vájjunk lyukat és tegyük bele a
tojásokat, villával dolgozzuk össze, majd kézzel állítsuk össze. Dagasszuk szép gömb formájúvá. 10-20 perc után a tésztának simának kell lennie. Csomagoljuk a tésztát celofánba és hagyjuk 30 percet állni.
Osszuk el 5-6 részre, majd tekerjük át a tésztagépen. Folytassuk a nyújtást egyre kisebb fokozaton. Ne nyújtsunk 30-35 cm-nél hosszabb lapokat. Szórjuk meg őket búzadarával, és takarjuk le konyharuhával. Állítsuk be a kívánt metélőszélességet és tekerjük át a gépen. Ha nincs képünk, akkor tegyük a lapokat búzadarával megszórt felületre, hajtogassuk őket össze úgy, hogy 2,5 cm-es tekercset kapjunk. Majd nagy késsel vágjuk fel a tésztát.
A taglierini vagy tagliolini 5 mm széles.
A tagliatelle vagy fettuccine 1 cm széles, míg a pappardelle akár 2,5 cm széles is lehet.
Forrósítsuk fel az olajaz és a
vajat egy serpenyőben, süssük benne a pancettát, a
hagymát, a répát, a
zellert és a
fokhagymát, hagyjuk megpuhulni őket kb. 5 percig. Adjuk hozzá a marhahúst, és süssük 5 percig, öntsük rá a bort, pároljuk 2-3 percig, és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a
paradicsompürét, az alaplevet és a fűszereket. Forraljuk fel, és pároljuk fedő nélkül kb. 2 és fél óráig. Adjuk hozzá a 2 evőkanál
tejet, amikor kezd kiszáradni.
A tésztát főzzük ki
sós
vízben, 3-4 perc alatt, szűrjük le és tegyük egy tálba. Keverjük össze a szósszal, és tálalás előtt szórjuk meg
parmezánnal.
Elkészítési idő 2 óra 65 perc.
Nehézségi fok 2.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>