Közel 7000 éve ismeri az emberiség, és közel 5000 éve termesztik. Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin.. Számos gyógyászati módszerben szerepel az oliva olaj (reumás panaszok, izomgörcsök,máj- epe- hasnyálmirigy betegségek). Könnyen emészthető, gyorsan felbomlik az ember gyomrában. Kis mennyiségben zsírszegény, így egyre több háztartás cseréli fel a hagyományos olajat az oliva olajjal. Gyomorsavcsökkentő hatású, rengeteg D vitamin található benne, Calcium forrása is nagy, ezért a csontok erősségénél nagy szerepet játszik. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, védi az érrendszert az elmeszesedéstől. Csökkenti a koleszterin szintet, így megakadályozza az erek falára lerakódó koleszterint. Gyulladás- vérnyomás csökkentő hatással is rendelkezik. Emellett különleges ízt ad az ételnek, enyhén savanykás, sós ízt.