A bors nélkülözhetetlen f?szer a f?zés során. Többféle fajtája ismert, a fekete- és a fehérbors, mindkett? szemesen és ?rölve is kapható, valamint a cayenne bors, amely csak ?rölve van az üzletekben. A fekete szemes borsot általában levesek, párolt húsok ízesítésére használjuk. Az ?rölt feketeborsból csak csipetnyit teszünk a mártásokba, húsételekbe, levesekbe, f?leg azokba, amelyeknek sötétebb a színe. A szemes fehérborsot jobbára savanyúságokba rakjuk, az ?rölt fehérborssal viszont azokat a mástárokat, ételeket ízesítjük, amelyeknek világossárga a színe, mert ezeket a sötét szín? ?rölt bors szürkéssé tenné. A cayenne bors színe vöröses, íze csíp?s, ezért csak egy késhegynyi kerülhet azokba az ételekbe, amelyek a különleges, csíp?s zamatot igénylik.
Bors (Foto: bitzi, Flickr)