Elkészítési idő: kb 45 perc és fél óra sütés
Energiatartalom: 704 kcal/2960 kj adagonként
Először is készítsük elő a polipot. Alaposan mossuk le folyó
víz alatt. Ezután lassan húzzuk le róla a bőrét. A polip karjainak segítségével ki tudjuk húzni az állat belső szerveit, ezeket mind vágjuk le, és a fejjel együtt dobjuk ki. A polip karjait tegyük félre, majd az állat testét fordítsuk ki. Ezt megint laposan mossuk meg folyó
víz alatt. Ezt a részét alaposan dörzsöljük meg a
citrom levének felével, majd fordítsuk vissza az állatot. Külsejét pedig
sóval és
borssal dörzsöljük be.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverés esetén 160 fok is elegendő. Vegyünk elő egy lábas, és rakjunk oda
sós vizet. A polip karjait daraboljuk fel, és a megmaradt
citromlével főzzük őket körül belül negyed órán át.
Közben a
gombát tisztítsuk meg, és dörzsöljük le róla a felesleget, majd felapríthatjuk. A
hagymákat pedig pucolás után aprózzuk fel. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanálnyi
olívaolajat, és rakjuk bele a
hagymákat, néhányszor keverjük meg. Majd adjuk hozzá a
gombát és a darált húst is, majd együtt pároljuk őket 5-6 percen át. Közben felszeletelhetjük az olajbogyót, melyet ezután belerakhatunk a serpenyőbe.
Ha ezzel elkészültünk vegyünk elő egy tálat, és halmozzuk fel benne a
tojásokat, a
gombás masszát, a zsemlemorzsát, a polipkarokat, a
sajtot és a felaprózott fűszereket, majd jó alaposan keverjük össze őket. Ízesíthetjük
sóval és
borssal. Majd ezt a tölteléket töltsük bele a polipok testébe, melyet jól zárjunk le. Erre megfelelő a hústű, és a cérna is.
Vegyünk elő egy tűzálló tálat, és kenjük ki
olívaolajjal, majd helyezzük el bennük a tintahalakat. A sütőben fél órán át süssük, majd 3-4 percig grillezzük. Ha végeztünk, kiszedhetjük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ha megfelelően kihűlt már könnyen szeletelhető, és ezt tegyük is meg. A szeleteket tálalhatjuk, köretként
paradicsommártás illik hozzá.
Jó étvágyat.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>