A
zsíron lepirítom a bog
rácsban a
szalonna kockákat. Fontos, hogy a
szalonna igazi füstölt
szalonna legyen, ami nincs megf?zve, szinte most került le a füstr?l. Érdemes házit beszerezni. Amikor a
szalonna üvegesre pirult, hozzáadom az összekockázott vörös
hagymát és azt is üvegesre pirítom. A
hagymakockák mérete nem fontos, úgy is szét fog f?ni, az adja majd a
paradicsommal a szaftot. Ezután lehúzom a t?zr?l, és kicsit várva, hogy h?ljön a
zsír, hozzáadom a piros
paprikát. Vigyázni kell, hogy nem a forró
zsírba tegyük a
paprikát, mert akkor megkeseredik. Az el?tte összedarabolt és enyhén be
sózott és be
borsozott köröm-alapot és a felkockázott csülköt ( amit a szokásosnál nagyobb kockákra kell vágni, mert 3 óra f?zés alatt könnyen péppé f? ) hozzáadom a
hagymához és
szalonnához, majd kicsit megpörkölöm, hogy megvilágosodjon. Ezután felöntöm annyi
vízzel, ami ellepi, és hagyom rotyogni. Az els? rottyanás után hozzáadom az összenegyedelt
paprikát és
paradicsomot, kicsi
sót (mert az er?s pista is
sós lesz) és a vörös bor kb 1/3-át. Kicsivel kés?bb hozzáadom a negyedbe vágott
szilvákat héjastól. Ez egyfel?l a héja színez? ereje miatt kell, másfelöl pedig az édes íze ellensúlyozza a
paradicsom savanyító erejét de nem fog leégni, mintha cukrot tennénk bele. Hagyom tovább f?ni, míg a szaftja a léb?l el nem kezd pépesedni. Amikor a nagyobb darab húsok is megpuhultak, akkor már jó lesz. Ha ragad az az igazi, de nem fontos kiszedni bel?le a csontokat, ett?l válik "cupák"-ká. Az utol
só fél órában még beleteszem az összenyomott
fokhagyma gerezdeket, a maradék bort, és tetszés szerint er?s pistával, vagy csíp?s piros arannyal, esetleg hegyes er?s
paprika szeletekkel teszem pikánssá. Sokan f?zés közben fed?vel letakarják, hogy gyorsabban f?ljön. Én azt vallom, hogy a bog
rácsos étel akkor az igazi ha mindig úszkál a te
tején egy kis pernye. Sima
vízben f?tt
burgonyával és kovi ubival tálalom. Elkészítése 3-4 óra. Nem éppen egy fitness étek, de a nyári bog
rácsos partik nem a
salátaevésr?l kell hogy szóljanak, igaz? Jó étvágyat!
Szerző:
tengo33 Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>