A
lazacokat hosszában elharmadoljuk, majd bekenjük őket az
olívaolajjal, és a hűtőben pihentetjük. A megmaradt olajban megpároljuk a felaprózott
hagymát, majd hozzáadjuk a
paradicsomot, a
fokhagymát, a fűszercsokrot,
sózzuk,
borsozzuk. Így kb. háromnegyed órát főzzük, majd ha már mártás állaga van, a fűszercsokrot kivesszük belőle, és levesszük a tűzről. Egy lábosban felforraljuk az
ecetet és a bort, beletesszük a felaprított
mogyoróhagymát, majd egy idő után a
tejszínt is belekeverjük. Ezután levesszük a tűzről, ekkor adagonként a
vajat is elkeverjük benne, majd az egészet átpasszírozzuk, és beletesszük a felaprózott metélő
hagymát. A másik mártáshoz a
vajat elkeverjük a
liszttel, megpirítjuk, majd levesszük a tűzről, és felöntjük a
tejjel. Ha csomómentesre kevertük, visszatesszük, majd néhány perc alatt sűrűre főzzük. Eközben egy serpenyőben a
parajleveleket a
vajon megfuttatjuk, majd
borsozzuk, a
szerecsendióval ízesítjük. A
lazacot készre grillezzük, majd eloszlatjuk a tányérokon. Erre tesszük a
paraj felét, majd a besamel,- és a
paradicsommártás felét. Ekkor újabb
lazacszelet, majd ugyanígy a rétegek. Legfelülre megint egy
lazac kerül, majd leöntjük a
vajmártással, és már kínálhatjuk is.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>