Csirke- és zöldségleves receptHány személyre: 6-8 adag
» 1,5kg csirke
» 2
sárgarépa, durvára vágva
» 2 szár
zeller, durvára vágva
» 1 fej
hagyma, felnegyedelve
» 4 ág friss
petrezselyem» 2
babérlevél» 4 szem fekete
bors» 50g
vaj» 2 ev?kanál sima
liszt» 2
burgonya felaprítva
» 250 g pézsmatök, falatnyi darabokra vágva
» külön 2
sárgarépa, gyufaszálakra vágva
» 1 póré
hagyma, gyufaszálakra vágva
» külön 3 szár
zeller, gyufaszálakra vágva
» 100 g zöldbab, rövid darabokra vágva vagy bébizöldbab, félbevágva
» 200g
brokkoli, kis rózsákra vágva
» 100g hüvelyes kifejt?bor
só, a hüvelyvégek levágva
» 50g angol
parajlevél, felaprítva
» 125ml
tejszín
» 15g finomra vágott friss
petrezselyem
El?készítési id?: 1 óra +beh?tés
Teljes elkészítési id?: 1 óra 25 perc
A
sárgarépával, a
petrezselyemmel, a
borsszemekkel, a
zellerrel, a
hagymával, a babérlevelekkel és 2 kanál
sóval tegyük a csirkét egy nagy edénybe.3 liter
vízzel öntsük fel. Ha felforraltuk f?zzük 1 órán át lassú t?zön és a leves te
tejér?l szedjük le közben a habot. 30 percet hagyjuk h?lni. Sz?rjük le és tegyük félre.
Hagyjuk a csirkét annyira kih?lni, hogy lehessen vele dolgozni. A b?rét húzzuk le és a csirkehúst fejtsük vagy vágjuk le a combokról és kis darabokra aprítsuk ?ket. Tegyük félre.
A
vajat olvasszuk meg közepes h?fokon egy nagy edényben, majd adjuk hozzá a
lisztet, amikor habozni kezd a
vaj. 1 percig pirítsuk kevergetve. A t?zr?l vegyük le és a félretett húslevest fokozatosan keverjük hozzá. Tegyük vissza a t?zre és forraljuk fel. Id?nként kevergessük meg. A külön adag
sárgarépát, a tököt és a
burgonyát adjuk hozzá, majd f?zzük lassú t?zön 7 percig. Adjuk hozzá a babot és a külön adag
zellert meg a póré
hagymát és f?zzük még 5 percig lassú t?zön. Végül adjuk hozzá a bor
sót és a
brokkolirózsákat is és így f?zzük még 3 percig.
A
parajt, a
tejszínt, a csirkét és a finomra vágott petrezselymet közvetlenül tálalás el?tt adjuk hozzá. A levest lassú t?zön forrósítsuk fel, de ne forraljuk. Addig keverjük állandóan, míg a
paraj meg nem fonnyad.
sózzuk és
borsozzuk ízlés szerint.
Tipp:
A zöldségeket ne f?zzük túl. Addig f?zzük ?ket, amíg nem lesznek ropogósak.
Tápértékek adagonként: (8 személyre)
50g fehérje, 15g
zsír
15g szénhidrát, 6g élelmi rost
130mg koleszterin, 1700 kJ(400kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>