Almás-mazsolás pulyka receptHány személyre:
» Hozzávalók: 1 db egész pulyka (6-8 kg-os), 2 evőkanál
vaj, 2 evőkanál
kakukkfű,
só,
bors» A töltelékhez: 1,5 pohár vad
rizs, 0,5 kg fehér kenyér, 10 dkg
vaj, 2 db vörös
hagyma, 2 db
zellerszár, 2 evőkanál
kakukkfű, 2 evőkanál
zsálya, 1 csomag zöld
petrezselyem, 0,5 kg sütőtök kis kockára vágv
» Almás-mazsolás töltelék 5 kg-os pulykához: pohár aprított zsemle, negyed pohár zöld
petrezselyem, fél pohár
zellerszár, 1 teáskanál
bazsalikom, háromnegyed teáskanál
só, fél teáskanál piros
paprika,
A megtisztított pulykát mossuk meg hideg
vízben alaposan, majd
sóval és
kakukkfűvel dörzsöljük be jól. Szobahőmérsékletű
vajjal kenjük be, majd tegyük egy nagy tepsibe.
A töltelékhez főzzük meg a vad
rizst bő
vízben, majd csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálba tegyük a
rizst, a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az olvasztott
vajat, az összevágott
hagymát, a felkockázott
zellerszárat, a tököt, az aszalt gyümölcsöket,
almát, pirított diót, fűszereket. Keverjük össze alaposan, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a pulykát.
Öntsünk a pulyka alá a tepsibe egy kis vizet, és tegyük előmelegített sütőbe. Első fél órán keresztül 180-190 fokon, majd 140 fokon süssük 3-4 órán keresztül. Sütés közben
pecsenyelével locsolgassuk. Köretként pasztinák pürét, párolt kelbimbót kínáljunk hozzá.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>