A rizst már az újkőkor óta ismerték, de leginkább csak a déli hódításokkal terjedt el. A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka, pázsitfűfélék családjába tartozik. A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet eligazodni. Több fajtáját fogyasztjuk, mint például a barna-, fehér rizs, rövid vagy hosszú szemű rizs. A rövid szeműek általában puhábbra főnek, könnyebben összetapadnak, mint a hosszú szeműek, így ezt a fajtát könnyebben lehet pálcikával fogyasztani, sokkal jobb belőlük különféle pudingokat, vagy például tejberizs készíteni belőlük. Termesztése nem egyszerű, északon a sok próbálkozás ellenére nem igazán marad meg, így csak a déli országokban lehetséges a termesztése. Számos étel nélkülözhetetlen körete, hiszen nem csak ízben, de sok fontos ásványi anyagban, vitaminban és fehérjében is gazdag.