A rizst már az újk?kor óta ismerték, de leginkább csak a déli hódításokkal terjedt el. A rizs a világ lakossága több mint felének alapvet? tápláléka, pázsitf?félék családjába tartozik. A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet eligazodni. Több fajtáját fogyasztjuk, mint például a barna-, fehér rizs, rövid vagy hosszú szem? rizs. A rövid szem?ek általában puhábbra f?nek, könnyebben összetapadnak, mint a hosszú szem?ek, így ezt a fajtát könnyebben lehet pálcikával fogyasztani, sokkal jobb bel?lük különféle pudingokat, vagy például tejberizs készíteni bel?lük. Termesztése nem egyszer?, északon a sok próbálkozás ellenére nem igazán marad meg, így csak a déli országokban lehetséges a termesztése. Számos étel nélkülözhetetlen körete, hiszen nem csak ízben, de sok fontos ásványi anyagban, vitaminban és fehérjében is gazdag.