Tofusaláta gyömbérs miszoöntettel receptHány személyre: 4 adag
» 90 ml világosabb
szójaszósz (tamari)
» 2 teáskanál
szójabaolaj
» 2 gerezd
fokhagyma, összezúzva
» 1 teáskanál őrölt friss
gyömbér» 1 teáskanál csilipaszta
» 500 g szilárd tofu, kis kockákra vágva
» 400 g zsenge zöld
saláta keverék
» 1 kígyó
uborka, vékonyra szeletelve
» 250 g koktél
paradicsom, félbe vágva
» 2 teáskanál
szójababolaj, külön
» Az öntethez:
» 2 teáskanál miszopaszta
» 2 evőkanál mirin
» 1 teáskanál szezámolaj
» 1 teáskanál őrölt friss
gyömbér» 1 teáskanál finomra vágott metélő
hagyma» 1 pirított
szezámmag
Előkészítési idő:20 perc + pácolás éjszakán keresztül
Teljes elkészítési idő:5 perc
1. Egy tálban keverjük össze a tamarit, a
szójababolajat, a
fokhagymát, a
gyömbért, a csilipasztát, és fél teáskanál
sót. Adjuk hozzá a tofut, forgassuk össze, hogy jól bevonja a pác. Legalább 10 percig pácoljuk, de ha lehet inkább egy éjszakán át. Szűrjük le és tegyük félre a páclét.
2. A
salátaöntethez keverjük a miszot 125 ml forró
vízbe, és hagyjuk feloldódni. Adjuk hozzá a mirint, a szezámolajat, a
gyömbért, a metélő
hagymát, a
szezámmagokat, majd keverjük, amíg sűrűsödni kezd.
3. Egy
salátástálba tegyük bele a zöld
salátát, az
uborkát, a
paradicsomot.
4. Grillezőben vagy serpenyőben forrósítsuk fel a külön adag
szójababolajat. A tofu hozzáadása után közepes hőfokon 4 percig, ill. amíg aranybarnára süssük. A félretett páclét öntsük rá, és magas lángon további 1 percig főzzük. A tűzről levéve 5 percet hagyjuk hűlni.
5. A tofut adjuk a
salátához, locsoljuk meg a
salátaöntettel, és jól forgassuk meg.
Megjegyzés
A miszo
szójakrém:főtt és pépesített
szójából,
sóból és rízs-, vagy búza- vagy
szójaalapú erjesztésből készült ízesítő vagy köret.
Tápértékek adagonként:
12 g fehérje, 8 g
zsír
4 g szénhidrát, 4g élelmi rost
0 mg koleszterin, 590 kJ (140 kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>