Az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére szórva használják. Szinte sehol nem használják a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként.
A világ más tájain mer?ben más a helyzet: a szezám el?fordul számos szószban, curryban, pasztaként vagy olajként. A szezámmagot legel?ször Afrikában és a Közel-Keleten termesztették.
Évszázadokon keresztül a szezámból sajtolták a világ számos részén lév? legfontosabb f?z?olajat.
Kínában több ezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához valamint f?zéshez, Európában csak napjainkban kezdett el elterjedni a szezámolaj használata.
A szezámmag több formában kapható:
- hántoltan (leggyakoribb)
- pirítottak (illata rendkívül finom, salátákat ízesítik evvel a fajtával)
- feketét (er?s aromájú)
Nagy mennyiség? proteint és vasat tartalmaz, valamint igen gazdag kálcium forrás. Könnyen emészthet?, a n?k és a gyermekek számára rendkívül ajánlott.