A marhahúst és a velőscsontot kb. másfélszer, legfeljebb kétszer annyi hideg
vízben tegyük fel főni. Lassú tűzön főzzük fel, a keletkezett habot szedjük le. Főzzük nagyjából 2 és fél órán keresztül, utána tegyük hozzá a megtisztított és négy részre vágott zöldségeket és a fűszereket. Ha a hús megpuhult, ne tálaljunk azonnal, hagyjuk a levest kb. negyed órát hűlni, utána szedjük ki a húst és a velőscsontot, a zöldségeket pedig szedjük egy külön tálra. A levest szűrjük át. Egy szelet marhahúsra tegyünk 2-3 karika velőt; levesbetétként a cérnametélt illik hozzá. A velőhöz
só és
bors elengedhetetlen! A finomra vágott
petrezselyemzöld és a metélő
hagyma pedig gyönyörűen megdíszíti ezt a kitűnő levest.
Fontos, hogy soha ne engedjük forrni a levest, épp hogy csak gyöngyözzön, ellenkező esetben a levesünk zavaros és kellemetlen ízű lesz! Ne feledkezzünk meg a leves folyamatos
zsírtalanításáról sem, a csontvelőből sok fog kifőni! Amennyiben a leves mégis zavaros lenne, úgy derítés (
tojásfehérjét pararadicsompürével elkeverünk, felverjük és ezt adjuk a derítendő léhez, lassú forralással főzzük majd szűrjük) segítségével tudjuk megtisztítani. A leves elkészültekor legfeljebb egy fél pohár vizet adjunk hozzá, ami segíti az ülepedést, de semmi több utólagos folyadékot nem kíván (tehát a fővés közben elpárolgott folyadékot ne pótoljuk, különben íztelen lesz levesünk). Ha esetleg el
sóznánk, úgy főzzünk bele egy kisebb
burgonyát.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>