Egy nagyobb fazékba vizet teszek forrni. Az édes
káposztát a torzsája mentén bevágom rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrok, és beleteszem a forró
vízbe. Ahogy fő a
káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kiveszem a
vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudd ezt a műveletet megoldani.
Közben kevés olajon üvegesre pirítom a
rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet öntök rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzöm, míg beszívja a vizet magába. A két
hagymát apróra vágom, majd megfonnyasztom, és jó sok piros
paprikát (erőset) szórok rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a
hagymát,
rizst összekeverem, ízesítem
sóval,
borssal, piros
paprikával ízlés szerint.
Önteni kell hozzá annyi
paradicsomlevet (legjobb az üveges
paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt
káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára teszem, rápakolom szépen sorban a töltött
káposztát.
A fazekat felöntöm félig
vízzel, félig
paradicsomlével, (aki
paradicsomosabban szereti, tehet bele több
paradicsomlét). Amikor az utol
só sor
káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a
paradicsomos-vizes lé, egy meleget bíró tányért szoktam a te
tejére rakni, egy kicsit megnyomom a
káposztákat, és úgy rá a fedőt. Körülbelül másfél-két órát kell főzni.
Jó étvágyat.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>