Miután az élesztőt langyos
tejjel és
cukorral felfuttattuk, összekeverjük a
liszttel, a
vajjal, a felvert
tojásokkal, a por
cukorral, a
sóval és a
tejjel, majd 2 órán át lefedve pihentetjük. Ezután 2 nagyobb vagy 4 kisebb gombócot alakítunk ki belőle. Ha a hosszú nyújtott alakot szeretnénk készíteni, akkor téglalapra, ha patkó alakút, akkor oválisra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, amit a következő módon készítünk el. 3 dl vizet összekeverjük a por
cukorral és szirupot főzünk, majd beleöntjük a diót. Ezután a tűzről levéve hozzáadjuk a morzsát, a reszelt
citromhéjat és a mazsolát vagy a birs
almasajt kockákat. Miután a tölteléket rátettük a tésztára, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége a bejgli alján helyezkedjen el. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük
tojással, majd egy óráig szobahőmérsékleten kelesztjük. Ezután megkenjük
tojásfehérjével és 30 percig hűvös helyen pihentetjük, hogy márványos legyen a bejgli. Az oldalait villával megböködjük és forró sütőben 25-30 percig sütjük. Sütés közben a sütőt ne nyissuk ki.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>