Feket étikagyló citromfűvel, bazsalikommal és fehérborral receptHány személyre: 4- 6 adag
» 1kg fekete étikagyló
» 1 evőkanál olaj
» 1 fej
hagyma felaprítva
» 4gerezd
fokhagyma, finomra vágva
» 2 szál
citromfű, csak a fehér rész, felaprítva
» 1-2 teáskanál finomra vágott kis csili
paprika» 250ml
fehérbor» 1 evőkanál halszósz
» 30g thai
bazsalikomlevél durvára vágva
Előkészítési idő:30 perc
Teljes elkészítési idő:15 perc
A szakáll eltávolítása után tisztítsuk meg a kagylókat. 10 percig áztassuk őket hideg
vízbe, majd a vizet szűrjük le. Azokat a kagylókat, amik szétnyílnak és veregetéssel nem záródnak össze távolítsuk el.
Egy vok-ban forrósítsuk fel az olajat, és keverve süssük meg a csili
paprikát, a
hagymát, a
fokhagymát és a
citromfűt alacsony hőfokon 4 percig. További 3 percet főzzük a halszósz és a
fehérbor hozzáadása után.
Öntsük át a kagylókat a vokba és rázzuk össze. A vokot takartjuk le, a hőmérséklet növelése után 3-4 percen keresztül főzzük, vagy amíg a kagylók szét nem nyílnak. Amik nem nyíltak ki, azokat dobják el. A felvágott
bazsalikomot adjuk hozzá és alaposan keverjük össze tálalás előtt.
Tipp:
A kagylókat ne főzzük túl, mert rágósak lesznek, és vegyünk többet, hátha van köztük sérült is. Használjunk apró, friss kagylókat.
Tápértékek adagonként:
13g fehérje, 5g
zsír
1,5g szénhidrát, 0g élelmi rost
30mg koleszterin, 1271kJ (302kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>