Spanyol húsgombócok mandulamártásban receptHány személyre: 6-8
» 5 dkg fehér kenyér, héj nélkül
» 3 ek.
víz» 45 dkg sertés, - marha - vagy bárányhús, ledarálva
» 1 vörös
hagyma, felaprózva
» 1 gerezd
fokhagyma, összepréselve
» 2 ek. aprított
petrezselyem» 1
tojás» frissen reszelt
szerecsendió»
só,
bors»
liszt» 2 ek.
olívaolaj» 1/4 tk.
citromlé
» A mártáshoz:
» 2 ek.
olívaolaj» 2,5 dkg fehér kenyér
» 12,5 dkg blansírozott
mandula» 2 gerezd
fokhagyma, felaprózva
» 1,5 dl száraz
fehérbor»
só,
bors» 4,5 dl zöldségleves
A kenyeret 5 percre a
vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és összekeverjük a darált hússal, a
hagymákkal, a
petrezselyemmel és a
tojással-
sózzuk,
borsozzuk és a
szerecsendióval ízesítjük. A húsos keverékből
lisztes kézzel 30 gombócot csinálunk, az összeset
lisztbe forgatjuk, majd az
olívaolajban kisütjük. Ezután a maradék
olívaolajat is felforrósítjuk a serpenyőben, és megpirítjuk benne a feldarabolt kenyeret és a
mandulát, majd hozzáadjuk a
fokhagymát, felöntjük a borral,
sózzuk,
borsozzuk, és néhány percig így főzzük. Ezután az egészet turmixba kanalazzuk, felöntjük a levessel, és leturmixoljuk. Visszaöntjük a serpenyőbe, majd beleforgatjuk a gombócokat, és 25 percig pároljuk benne. Ekkor még egyszer
sózzuk,
borsozzuk, ha szükséges, majd az egészet kis tálkákban eloszlatjuk. Végül ízlés szerint
citromlevet csepegtetünk rá, és már kínálhatjuk is.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>