Leves borsóval és csülökkel receptHány személyre:
» 500g zöld feles bor
só» 1kg
zsírjától megtisztított, füstölt csülökhús vagy csontos császárhús, kis darabokra kockázva
» 1 nagy fej
hagyma, apróra vágva
» 1 nagyobb
sárgarépa, aprítva
» 1
zellerszár, aprítva
» 1 fehérrépa, hámozva és apró darabokra vágva
» 1 paszternák, hámozva és apró darabokra vágva
» 3 evőkanál finomra vágott friss
petrezselyem
Előkészítési idő: 20 perc+ a bor
só beáztatása
Teljes elkészítési idő:1 óra 40 perc
1, Egy nagy tál
vízbe áztassuk be a feles bor
sót 4 órán át. Szűrjük le róla a vizet.
2, A csülköt ill. a csontos császárhúst egy nagy vastag aljú edénybe tegyük, öntsük fel 2 liter
vízzel, adjuk hozzá a bor
sót, a
sárgarépát, a
zellert, a
hagymát, a paszternákot és a fehérrépát. Forraljuk fel, majd nem teljesen lefedve, időnként megkeverve főzzük alacsony lángon másfél órán keresztül vagy amíg a bor
só pépesre nem fő. A leves felszínén képződő habot folyamatosan merjük le vagy egy félbehajtott papír törlőkendővel itassuk fel. Az edényt emeljük le a tűzről és hagyjuk hűlni.
3, Szűrőkanállal vagy forgócsipesszel vegyük ki a csülköt vagy császárhúst a levesből, majd hagyjuk hűlni mielőtt lefejtenénk a te
tejét. A csontokra már nem lesz szükség.
4, Turmix vagy robotgépben pürésítsük a levest, miután már kihűlt. A levespürét öntsük vissza az edénybe és adjuk hozzá a felkockázott húst. A petrezselymet adjuk hozzá, majd melegítsük addig, míg a tálaláshoz megfelelő lesz a hőmérséklete.
Eltarthatóság:
4 napig, lefagyasztva akár 1 hónapig is eltartható.
Tipp:
A csülkön lehet, hogy több a hús, de a császárhús intenzívebb ízt kölcsönöz a levesnek.
Tápérték adagonként:
12g fehérje, 1g
zsír
26g szénhidrát, 6,5g élelmi rost
0mg koleszterin, 685kJ (164kcal)
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>