A
lisztet tálba téve meleg helyen átlangyosítjuk. A
tejet összekeverjük a
cukorral, élesztővel és néhány evőkanál
liszttel, azaz kovászt készítünk. Ezt is meleg helyre állítjuk.
A főtt, áttört
burgonyát elkeverjük a langyos
liszttel, gyengén
sózzuk, hozzáöntjük a megkelt kovászt, és annyi langyos
vízzel, vagy
tejjel dagasztjuk össze, hogy félkemény tészta legyen.
Jól kidolgozzuk, aztán
liszttel meghintve, és ruhával letakarva megkelesztjük (háromszor akkora legyen, mint a kelesztés előtt).
A megkelt tésztából olajos kézzel nagyobb
tojásnyi darabokat csípünk ki, beolajozott tálcára tesszük őket, nem túl közel egymáshoz, és még 10-15 percig kelni hagyjuk. Közben olajat forrósítunk.
A kis cipócskákat laposra húzzuk, és az olajban mindkét oldalukat megsütjük. Lapátkanállal szedjük, hogy az olaj lecsepegjen róla.
Sajttal,
fokhagymával, pirított
káposztával tálaljuk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>