Az élesztőből 5 dkg
liszttel, 1 dl langyos
tejjel, kevés
mézzel kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a
liszttel, a
mézzel, a
sóval, a vaníliás
cukorral, a
tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott
vajjal és a langyos
tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd
lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és
lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából. Minden egyes galuskát olvasztott
vajba mártjuk, és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe, vagy lábosba. Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskákkal beborítjuk.
Borhab: A
tojássárgáját összekeverjük a
liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort fél deci
mézzel és a
citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a
tojássárgájával és a hideg borral összekevert
liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! Ezután a
tojások fehérjéből 1 dl
mézzel keményre felvert habhoz keverjük.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>