A méhek és az ember tápláléka. Virágok nektárjaiból, és a növényi nedvekb?l alakítják át a méhek. Fontos tápláléka az emberi szervezetnek, erre már az ?skorban is rájöttek, valamint arra is, hogy nem csak fontos tápanyagokat tartalmaz, de rengeteg gyógyhatása is van. A mai tudósok ezt 70 fajta gyógyhatást állítanak. Kiváló szénhidrátforrás, továbbá gazdag ásványi anyagaiban, vitaminokban, szerves savaiban, illóolajokban és fontos enzimekben. Els?sorban C-, és B-vitamin tartalmaz, továbbá folsavat és nikotinsavat. A magas az enzimtartalma okozza a jelent?s antibiotikus hatását. Nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén javasolta a fogyasztása. Legjelent?sebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcs?hurut, sebek kezelése. Nem ajánlatos cukorbetegségek, pajzsmirigy-túltengéses, az agyalapi mirigy túlm?ködésben, illetve allergiás és gyomorsav-túltengéses betegségekben szenved?knek a fogyasztása. Fogyókúrázók számára sem ajánlott a méz túlzott fogyasztása, hiszen energia tartalma igen magas.