Diabetikus beigli diós töltelékkel receptHány személyre:
» Tésztához: 35 dkg
liszt, ½ Ráma Rama
margarin, 2dkg éleszt?, 1 csapott ev?kanál Canderel édesít?por, 2
tojássárgája, 0,5 dl
tej, csipetnyi
só» Töltelékhez: 25 dkg darált dióbél, 5 csapott ev?kanál Canderel édesít?por, 1 db reszelt jonathán
alma, 1 púpozott ev?kanál diabetikus sárgabarack lekvár, 2 ev?kanálnyi diabetikus meggybef?tt kimagozva
A
lisztet a Rama
margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt éleszt?t a meglangyosított
tejbe belekeverjük az édesít?porral együtt, kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a Rama
margarinos
liszthez öntjük. Hozzáadjuk a
tojássárgákat, a
sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat
lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók te
tejét is be
lisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül.
Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesít?port, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt
almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a
kakaóport és a
sót, együtt jól összedolgozzuk.
A megkelt cipót
lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert
tojásfehérjével megkenjük a te
tejüket, és egy órán át h?vös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük a
tojásfehérjével, és fél óráig szobah?mérsékleten tartjuk. El?melegített, forró, g?zös süt?ben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz g?zös a süt?, ha egy kis lábost teletöltünk
vízzel, és a süt? aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.)
Csak akkor szedjük ki a tepsib?l, ha már teljesen kih?lt. Az ünnep el?tt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva h?vös helyen jól eltarthatjuk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>