A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vörös
hagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a
zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy
hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész
sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál
liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál
lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál
liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük
vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers
tojásokat. Vigyázzunk: a
tojások héja ne legyen repedt! Kevés
sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is
sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>