Az ízletes vargánya kalapja húsos, fehér, teteje barna és fényes. Átmérője 10-20 cm lehet. Az egyik legtermetesebb, legkiadósabb ehető gomba. Mérgező párja a farkastinóru. Spóratermő rétege könnyen lefejthető a kalapról. Színe fiatal példány esetén fehér, később zöldessárga. Szerkezete csöves. Tönkje akár 15 cm magas is lehet, húsa finom, kívülről vörösesbarna.
A nyári vargánya leginkább a tölgyeseket kedveli, néha fenyvesben is előfordul. Az ízletes vargányánál púposabb a kalapja, sötétebb a színe és recésebb a tönkje, de nagyon hasonlít rá küllemében. Ez is nagyon közkedvelt gombaféle. Magyarországon elsősorban nyáron jellemző, de néha egészen ősz végéig megtalálható.
Amennyiben Ön szedi a gombát, fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassa át gombaszakértővel, mert könnyen összetéveszthetők más, mérgező tinóru fajokkal, például a sárkánytinórúval.
Elkészítésük változatos. Finom vajon pirítva vagy párolva, pörköltnek, rántva is finomak. A nyári vargánya szárítva is kiváló.