A Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak fejlesztették ki a termesztését, de mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. Egyszikű, évelő növény. Több színben is kapható: fehér, zöld és fehéres-lila. spárgaszezon április végén kezdődik, s egészen június közepéig tart, a szüretet ekkor fejezik be. A statisztikák adatai szerint a fehér spárga uralja a piacot - mindez persze ízlés dolga is. Lehetőség szerint a friss spárgát hűvös helyen, nedves konyhapapírba csomagolva tároljuk, így 2-3 napig megőrzi frissességét. A zöldspárga tárolásánál a legjobb, hogy ha vízbe állítjuk. Fagyasztóban akár 6-8 hónapig is eláll, de miután kivesszük a fagyasztóból, kiolvasztás helyett rakjuk azonnal forró vízbe.