A repce érett magjaiból nyerik a repceolajat. Ez a fajta olaj egyre népszer?bbé válik az egészséges és tudatos táplálkozás étrendjében.
A növényt vad formában megtalálhatjuk Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Nagy valószín?séggel el?ször a 17.században Normandiában és Dél-Angliában termesztették, majd csak a 18.században jutott el Európa keleti részébe. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat és linolsavat tartalmaz. Egyedülállóan magas az Alfa-linolsav tartalma, mely fontos az érelmeszesedés és a szívinkfartus elleni megel?zésben. Fontos az idegrendszer és az agy számára is. Er?síti immunrendszerünket, jelent?s szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a véralvadás megel?zésében. Egy ev?kanál repceolaj a napi E vitamin szükségletünk 30%-át fedezi.
A repceolaj íze és illata semleges. Kit?n?en alkalmas sütéshez, f?zéshez, pároláshoz, de hidegkonyhai ételeket, salátákat, mártásokat is készíthetünk vele.
Szakszer?en akár 4 évig is eltarthatjuk. A hidegen sajtolt repceolaj legfeljebb egy évig tárolható, lehet?leg szobah?mérsékleten, h?vös helyen.