Egynyári növény, mely Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, napjainkban hazánkban is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is Színe lehet fehér, sárga, fekete vagy lila is. A formája hosszúkás vagy gömb alakú. Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval. Akkor számít érettnek egy padlizsán, ha sötétlila termése elérte a kívánt nagyságát és a fényes felületét. Július végétől az első fagyokig terem.
Kiváló előételnek, salátának, de ugyanolyan remek kirántva (palacsintatésztában megforgatva és kisütve), vagy rakottan főételnek, levesbe, főzeléknek, de töltve, és párolva is, valamint padlizsánkrémként. akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze általában keserű. Leginkább a mediterrán és a balkáni térségekben közkedvelt zöldség.