Egynyári növény, mely Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezel?tt is termesztették, napjainkban hazánkban is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is Színe lehet fehér, sárga, fekete vagy lila is. A formája hosszúkás vagy gömb alakú. Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval. Akkor számít érettnek egy padlizsán, ha sötétlila termése elérte a kívánt nagyságát és a fényes felületét. Július végét?l az els? fagyokig terem.
Kiváló el?ételnek, salátának, de ugyanolyan remek kirántva (palacsintatésztában megforgatva és kisütve), vagy rakottan f?ételnek, levesbe, f?zeléknek, de töltve, és párolva is, valamint padlizsánkrémként. akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze általában keser?. Leginkább a mediterrán és a balkáni térségekben közkedvelt zöldség.