Nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. Évelő növény.
Színük, szőrözöttségük, alakjuk, fogazottságuk, a fajtánként más.
Az érés ideje alatt 2-3 naponta szednünk kell. Szedésre a délelőtti órák a legmegfelelőbbek, mert a nagy melegben vagy a korai órákban a harmat miatt, a gyümölcs hamar elkezd romlani. Cukorral ízesítve gyorsan erjed, ezért inkább ne cukrozzuk. Az epret sokféle képen fel tudjuk használni:
- fogyaszthatjuk magát a gyümölcsöt
- gyümölcssaláták, torták, sütemények hozzá valójaként is
- kiváló szörp vagy dzsem készül belőle
Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, c- vitamint, vasat folsavat tartalmaz. Valamint fiatalító, vértisztító hatású.
Különböző bőrbetegségek esetén alkalmazható ilyen pl: ekcéma vagy a pikkelysömör.
A világ egyik legegészségesebb gyümölcse, nem csak, hogy finom, de még fogyasztó hatása is van. (10 dkg/30 Kca.)
C-vitamin tartalma nagyon magas a vírusok, és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. 10 szem eper több C-vitamint tartalmaz, mint 1 db narancs.