Nem csak finom, laktató, de diétásoknak is ajánlott, mivel energia tartalma és zsír tartalma igen csekély. Semleges íz?, számtalan módon elkészíthet?. Nyugat-Indiából valamint Mexikóból származik, ma már az egész világon elterjedt növény, amely hosszúkás, uborkaszer? külsejével a kígyóuborkára hasonlít. Hazánkban májustól októberig minden zöldségesnél megtalálható. Az elmúlt években népszer?sége a diétázás eredményeképp jelent?sen megn?tt, ezért számos recept közül válogathatunk. Rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelent?sebb a héjában található, mely a béta-karotin, és a C-vitamin, folsav, kálium, kalcium, foszfor, mangán, cink, valamint szelén. Jó hatással van a bélm?ködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-er?sít?.
Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthet?ek bel?le, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna. Meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott ételek hozzávalójaként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, salátaként, vagy akár pástétomként. H?t?ben jó pár napig tárolhatjuk, de finomabb, ha frissen felhasználjuk. A vegetáriánusok el?szeretettel fogyasztják, könnyen emészthet? és sokféleképpen elkészíthet?.