A közhiedelemmel ellen tétben a kókusztej nem a kókuszdióban lév? folyadék, hanem gyümölcsének húsát pürésítik, majd ezután egy ruhán keresztül passzírozzák át. A m?veletsor eredményeképp egy aromatikus, tejszer? és ízletes folyadék keletkezik, általában kb. 15-25%-os zsírtartalommal, de a zsírtartalmat a felhasznált vízmennyiség befolyásolja. Felhasználás el?tt a kókusztejet alaposan rázzuk össze. Bár már igen sok helyen lehet készen kapni kókusztejet, de íme egy elkészítési mód, ha esetleg még sem tudnánk beszerezni bel?le és elengedhetetlen az adott étel elkészítéséhez:
A forrásban lev? vízzel leöntjük a kókuszreszelékeket ( a kókuszreszelék és a víz aránya 1:1 legyen), hagyjuk állni legalább fél órán át, majd passzírozzuk át egy sz?r?n vagy ruhán keresztül.
Konyhai felhasználása sokrét?: leginkább az ázsiai országokban a legelterjedtebb, de napjainkban egyre több a nyugati konyhában is használják.. Kerülhet levesekbe, f?ételekbe, desszertekbe, szószokba, de számos cocktail alapanyaga(pl. Pina Colada) is.