Az édesburgonya, más néven batáta Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel korábban is fogyasztották. Kolombusz révén került Európába. Több országban a legfontosabb táplálék például Afrikában és Ázsiában, a legtöbbet Kína termeszti. Az USA-ban is népszerű, Halloweenkor a sütőtök mellett a másik tipikus étel. Magyarországon kevesek ismerik és még kevesebben fogyasztják.
Kényes növény, termesztése a szubtrópusi éghajlaton oldható meg. Formája gumószerű vagy hosszúkás lehet, színe sárga vagy narancssárga.
A tápértéke rendkívül értékes: szénhidrátban, fehérjében, A-, B6-, C- vitaminokban gazdag. Stabilizálja a vércukor-szintet, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszer, híres a rákmegelőző hatásáról. Jó még gyomorfekély é asztma esetén is.
Tárolása nem javasolt hűtőszekrényben, pincében, kamrában pár napig eláll.
Fogyasztása: a krumplit és a sütőtököt helyettesíthetjük batátával. Fogyasztható nyersen, grillezve, sütve, pürébe, süteményekbe, köretként, töltve is. Hámozás után vízben tárolandó.