Az avokádó egy Közép-Amerikában honos növény, amelyet már id?számításunk el?tt 5000 évvel is fogyasztottak, azonban Európában csak néhány évtizede terjedt el. A babérfélék családjába tartozó fa, legnagyobb termeszt?i az USA, Közép-, és Dél-Amerika országai, Dél-Afrika, Izrael. Érdekessége, hogy az éretlenül mérgez? növényt nyersen ajánlott fogyasztani, ugyanis megf?zve keser?. Tárolni 7-19 fok között ajánlott, a hidegebb tárolás károsíthatja. Tápanyagtartalma rendkívül értékes: sok proteint tartalmaz ezért nagyon tápláló, olajtartalma is magas, a termésb?l kivont olajat a szépségiparban is használják. Azért értékes ez az olaj, mert számos vitamint tartalmaz (A, B1, B2, C, E). Zsiradéktartalma megközelít?leg 25%, amely telítetlen zsírsavak javítják a koleszterinszintet, és jó hatással vannak a szívre is, továbbá jó magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és gyomorbajokra is. Az olaj száraz b?rre, reumás panaszokra is kiváló, megel?zi a b?r öregedését.
Felhasználása változatos. Az indiánok évezredek óta termesztik. A k?mag eltávolítása után a termés nyersen is fogyasztható. Sóval, borssal, citrommal ízesítve máris ehet?. Készíthet? hagymával, fokhagymával. Az avokádókrém egyre kedveltebb el?étel. Hawaiion cukrozva isszák, egyébként cukortartalma nagyon alacsony, cukorbetegeknek ajánlott növény. Az USA-ban italokat, koktélokat készítenek bel?le.