Az avokádó egy Közép-Amerikában honos növény, amelyet már időszámításunk előtt 5000 évvel is fogyasztottak, azonban Európában csak néhány évtizede terjedt el. A babérfélék családjába tartozó fa, legnagyobb termesztői az USA, Közép-, és Dél-Amerika országai, Dél-Afrika, Izrael. Érdekessége, hogy az éretlenül mérgező növényt nyersen ajánlott fogyasztani, ugyanis megfőzve keserű. Tárolni 7-19 fok között ajánlott, a hidegebb tárolás károsíthatja. Tápanyagtartalma rendkívül értékes: sok proteint tartalmaz ezért nagyon tápláló, olajtartalma is magas, a termésből kivont olajat a szépségiparban is használják. Azért értékes ez az olaj, mert számos vitamint tartalmaz (A, B1, B2, C, E). Zsiradéktartalma megközelítőleg 25%, amely telítetlen zsírsavak javítják a koleszterinszintet, és jó hatással vannak a szívre is, továbbá jó magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és gyomorbajokra is. Az olaj száraz bőrre, reumás panaszokra is kiváló, megelőzi a bőr öregedését.
Felhasználása változatos. Az indiánok évezredek óta termesztik. A kőmag eltávolítása után a termés nyersen is fogyasztható. Sóval, borssal, citrommal ízesítve máris ehető. Készíthető hagymával, fokhagymával. Az avokádókrém egyre kedveltebb előétel. Hawaiion cukrozva isszák, egyébként cukortartalma nagyon alacsony, cukorbetegeknek ajánlott növény. Az USA-ban italokat, koktélokat készítenek belőle.