Bimbója ízletes, f?szerezni alig szükséges. Hússal töltve, citromlével ízesítve, párolva, f?szeres mártással és pizza feltétként is fogyasztható. A magyar konyhában f?ként el?ételként, salátaként vagy sütve jellemz?. Levele gyógynövényként ismert, számos betegségre alkalmazható. Gyökere antibiotikus hatással bír. Májtisztító és vízhajtó hatásai is ismertek, csökkenti a vér zsírtartalmát. Tápanyagokban gazdag növény, tartalmaz például káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, vitaminokat (B1, A, C, B2). Inulin tartalma mérsékli az evés utáni vércukorszint ingadozást. Elkészítése egyszer?.
Érdemes a kisebb bimbókat keresni, ezeknek még nem nyílt ki a virágzatuk és levelük fényes és lédús. A fiatal articsóka vastag sziromlevelei fogyaszthatóak, azonban az id?sebb példányokét el kell távolítani, mert megkeményedik a sziromvég. A csészeleveleket bimbós állapotban ajánlott fogyasztani. Miután a szárat és a küls? leveleket levágtuk, érdekes meghámozni az alsó részt, így párolva pillanatok alatt fogyaszthatóvá válik a növény. Alumíniumedényben a levelei megsötétedhetnek. H?t?ben pár napig eláll, a friss növényt érdemes minél el?bb felhasználni.