Tészta:
400 g sima
liszt
4 nagy
tojás
Tegyük a
lisztet a munkalapra, a közepébe vájjunk lyukat és tegyük bele a
tojásokat, villával dolgozzuk össze, majd kézzel állítsuk össze. Dagasszuk szép gömb formájúvá. 10-20 perc után a tésztának simának kell lennie. Csomagoljuk a tésztát celofánba és hagyjuk 30 percet állni.
Osszuk el 5-6 részre, majd tekerjük át a tésztagépen. Folytassuk a nyújtást egyre kisebb fokozaton. Ne nyújtsunk 30-35 cm-nél hosszabb lapokat. Szórjuk meg őket búzadarával, és takarjuk le konyharuhával. Állítsuk be a kívánt metélőszélességet és tekerjük át a gépen. Ha nincs képünk, akkor tegyük a lapokat búzadarával megszórt felületre, hajtogassuk őket össze úgy, hogy 2,5 cm-es tekercset kapjunk. Majd nagy késsel vágjuk fel a tésztát.
A taglierini vagy tagliolini 5 mm széles.
A tagliatelle vagy fettuccine 1 cm széles, míg a pappardelle akár 2,5 cm széles is lehet. A lasagne 30x7 cm négyzetek.
Blansírozzuk a tésztalapokat forró
vízben, majd szedjük ki és tegyük nedves konyharuhára.
Hússzósz:
2 evőkanál
vaj
1
sárgarépa, apróra vágva
2
zeller, apróra vágva
1 közepes fej
hagyma, apróra vágva
500 g darált sertéshús
150 g darált marhahús
120 g
sonka, felkockázva
150 ml száraz
fehérbor
6 db nagy
paradicsom, meghámozva, felaprózva
só és frissen őrölt
bors
1/4 teáskanál frissen reszelt
szerecsendió
180 ml marhahúsalaplé
A
vajat közepes lángon forrósítsuk fel, süssük meg benne a
zellert, a
sárgarépát, a
hagymát 5 perc alatt. Adjuk hozzá a húsokat, és süssük 5-7 perc alatt barnára. Tegyük hozzá a
sonkát, és főzzük még egy percig. Vegyük nagyobbra a lángot, öntsük hozzá a bort, és főzzük még 5 percig. Keverjük hozzá a
paradicsomot,
sózzuk,
borsozzuk, tegyük rá a
szerecsendiót. Félig lefedve pároljuk alacsony tűzön kb. 1 órát.
Húsgombóc:
Keverjük ki a húst a
tojással és a Pecorino
sajttal,
sózzuk,
borsozzuk és formáljunk
mogyorónyi golyókat. Adjuk hozzá a szószhoz és főzzük 10 percig.
Egy sütőtálba tegyünk egy réteg tésztát, rá egy adag húsgombócot,
mozzarellát,
tojást és Pecorino
sajtot. Öt rétegen keresztül folytassuk, a te
tejére tészta kerüljön. Locsoljuk meg
vajjal és szórjuk rá a maradék
sajtot. Süssük 35-40 percig.
Elkészítési idő 3 és fél óra.
Nehézségi fok 3.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>