Almás-mézes-diós torta receptHány személyre: 8-10
» 3 dl
liszt» 1 dl búzacsíra
» 1 dl barna
cukor» 1/2 teáskanál
só» 3/4 teáskanál reszelt
narancshéj
» 1 dl hideg
vaj darabokra vágva
» 1 felvert
tojás» 2 dl pekandió durvára vágva
» 1 dl mazsola
» 8 evőkanál
méz» 2 evőkanál olvasztott
vaj» 1/2 teáskanál őrölt
fahéj» 10 dl hámozott, kimagozott, fél cm vastag
almaszelet
» 1 dl
narancslekvár
» 1,5 dl
tejszín
Összekeverjük a
lisztet, a búzacsírát, a cukrot, a
sót és fél teáskanálnyi
narancshéjat. Hozzáadjuk a
vajat, és addig daraboljuk, míg a massza durva morzsás nem lesz. Jól elkeverünk benne egy
tojást, és beletesszük egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. A tésztából peremet is formálunk. Addig fagyasztjuk, míg jól meg nem szilárdul.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fagyott tésztát megszórjuk dióval és mazsolával. Egy tálban összekeverjük a 6 evőkanál, a 2 evőkanál olvasztott
vajat, a maradék
narancshéjat, a
fahéjat és az
almaszeleteket. Az
almaszeleteket körben elhelyezzük a dió és a mazsola fölött. A tálban megmaradt
mézes krémet az
almaszeleteket locsoljuk. 50 percig sütjük.
Megmelegítjük a
narancslekvárt, rákenjük az
almaszeletekre. Hűlni hagyjuk, lekapcsoljuk a forma oldalát. A
tejszínt lágy habbá verjük. Hozzáadjuk a maradék 2 evőkanál
mézet, és kemény, sima habbá verjük. A tortát
tejszínhabbal tálaljuk.
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>